Maqui Berry – Super żywność

MAQUI – Cud natury zamknięty w małej jagodzie.
Patagonia - Chile - Stolica Maqui Berry

Patagonia, to piękna kraina położona w Chile i Argentynie. Jedno z najczystszych miejsc na Ziemi, które to wybrała sobie za naturalne siedlisko Aristotelia chilensis. Niewielkich rozmiarów drzewo dające cenne owoce – Maqui berry. Rośnie dziko w Chilijskiej części Patagonii, gdzie służy za pożywienie zwierzętom i ludziom.

Ameryka południowa - Patagonia - Chile

Patagonia – Chile

I to jakie pożywienie! Niedawno jagody Maqui zostały okrzyknięte mianem Superberry – Superfood. I rzeczywiście, te małe jagody zawierają w sobie jedne, z najpotężniejszych bioaktywnych substancji roślinnych niezwykle korzystnych dla samych roślin i dla ludzi.

Dlaczego jagody Maqui są tak cenne?

Przede wszystkim, te fioletowo-czarne jagody posiadają największą ilość antyoksydantów ze wszystkich występujących na Ziemi owoców (średnio 137,6 mg/100 g świeżych owoców i 211,9 mg/100 gram suchej masy owoców). (Escribano-Bailon 2006)
Zespół hiszpańskich naukowców, ustalił 8 substancji antyoksydacyjnych, należących do grupy antocyjanów będącymi roślinnymi pigmentami, które chronią rośliny przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym, chorobami i wrogami biologicznymi.
To niezwykle sprawny mechanizm obronny wielu roślin i pomoc dla ludzi.
Przeciwutleniacze (antyoksydanty), zawierają dodatkową cząstkę tlenu i są w stanie zneutralizować wolne rodniki, zanim zdążą wyrządzić szkody w organizmie.  Nasze organizmy wytwarzają przeciwutleniacze, glutation i koenzym Q10, ale na skutek wątpliwych zdobyczy cywilizacyjnych, ciągłego pośpiechu, stresu, niewłaściwego odżywiania i zanieczyszczonego środowiska, zdolność do neutralizacji wolnych rodników przez nasze organizmy jest niedostateczna.
Jagody Maqui skutecznie wspomagają nas w tym zadaniu.
Poza bogactwem antocyjanów, Maqui berry, to doskonałe źródło witaminy C, B i E, minerałów – między innymi wapnia, żelaza, potasu, magnezu, miedzi, manganu, cynku i boru, doskonale zharmonizowanych kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega-6, Omega-9 oraz białka i błonnika pokarmowego.

Antocyjany – Dlaczego ważne?

Badania naukowe jagód Maqui jeszcze nie zostały ukończone. Wiadomo jednak z pewnością, że jagody te są zupełnie bezpieczne dla wszystkich ludzi w każdym przedziale wiekowym oraz to, że zawierają 8 niezwykle istotnych substancji przeciw utleniających – antocyjany.

Galaktozyd i glukozyd DELFINIDYNY (34% z całości antocyjanów znajdujących się w jagodach).

Oto działanie delfinidyny na nasze organizmy:

Kapilar - naczynia włosowate

Kapilary – naczynia włosowate

Uszczelnia naczynia kapilarne.

Zmniejsza przepuszczalność i łamliwość naczyń kapilarnych (szczególnie oczu),
pozytywnie wpływa na zaburzenia w mikrokrążeniu oka,
poprawia ukrwienie tęczówki  i ostrość widzenia (szczególnie korzystne dla kierowców i osób pracujących przy monitorach).

Antocyjany poprawiają jakość widzenia przez lepsze ukrwienie oka i stymulację produkcji niezbędnej w procesie widzenia rodopsyny (receptor ten umożliwia przekształcenie sygnału świetlnego w sygnał nerwowy).
Wspomagają organizm w chorobach siatkówki oka:Wspomaganie wzroku przez antocyjany
- zmiany siatkówki wywołane nadciśnieniem,
- krótkowzroczność zwyrodnieniowa,
- zmiany starcze naczyń siatkówki.

Cyjanidyna i jej glikozydy mają wiele prozdrowotnych właściwości takich, jak ochrona naczyń krwionośnych, działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, zapobiegające otyłości i cukrzycy.

Cyjanidyna i jej glikozydy są bardzo silnymi antyoksydantami (przeciwutleniaczami), silniejszymi niż witamina C, witamina E i serweratrol.

Delfinidyna i cyjanidyna szybko neutralizują reaktywne formy tlenu, takie jak nadtlenek wodoru, rodniki hydroksylowe i tlenowe.


Wszystkie razem wzięte antocyjany, występujące w Maqui berry stosowane są również w chorobach krążenia powstałych na tle cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia, ponieważ chronią naczynia kapilarne.
Przejawiają wyraźne działanie przeciwzapalne.

Wspomaganie stawów - Maqui Berry - Antocyjany

Ograniczają działanie elastazy i kolagenazy, odpowiedzialnych w niektórych chorobach za uszkodzenia tkanki łącznej i powstawanie tym samym zmian zwyrodnieniowych – deformacji np. stawów.

Antocyjany, niosą również swoją pomoc w zaburzeniach przemiany materii
- usuwają szkodliwe produkty materii poprzez mocz i pot.
Dlatego wspomagają organizm w chorobach zakaźnych, niektórych dermatozach, chorobie gośćcowej, w stanach zapalnych żołądka i jelit.

Cholesterol, frakcja HDL, LDL, Żyła, Przekrój

Przekrój żyły – cząsteczki cholesterolu LDL i HDL

Pigmenty te, zmniejszają utlenianie frakcji LDL cholesterolu (Utleniony LDL  wchodzi w skład niebezpiecznych blaszek miażdżycowych).

Ograniczają działanie elastazy i kolagenazy, odpowiedzialnych w niektórych chorobach za uszkodzenia tkanki łącznej i powstawanie tym samym zmian zwyrodnieniowych – deformacji np. stawów.

Hamują rozwój komórek nowotworowych (jako inhibitory angiogenezy).
(Angiogeneza – tworzenie się nowych naczyń krwionośnych.)

Wspomagają też „korzystną” angiogenezę, w czasie gojenia się ran.

Dieta bogata w antocyjany wpływa na regenerację organizmu. Zapobiega procesom starzenia.

 Antocyjany, wykazują wyjątkowe działanie profilaktyczne przeciw wielu schorzeniom, min. chorobom metabolicznym – cukrzyca, choroby układu krążenia; schorzeniom oczu, w profilaktyce chorób nowotworowych i wszelkich stanów zapalnych.

Odchudzanie Zdrowie Energia Metabolizm Maqui Berry

 

Bardzo istotne jest również to, że poprzez korzystny wpływ na metabolizm, posiadają bardzo dobre działanie profilaktyczne we wszelkich schorzeniach wynikających z otyłości.
Idealnie nadają się dla każdego, kto chce utrzymać odpowiednią dla siebie wagę, ponieważ wyraźnie wspomagają proces odchudzania.

 

 

Kto pierwszy zauważył niezwykłe właściwości jagód Maqui?

Lautaro - Indianie Mapuche

Lautaro – Bohater narodowy Indian Mapuche.
(w jęz.Mapuche: Lef-Traru tłum: „Szybki Jastrząb”) żył w XVI w.
Mimo młodego wieku, był genialnym dowódcą Indian Mapuche, walczących z hiszpańskim najeźdźcą.

Oczywiście Ci, którzy mogli po nie sięgnąć przechodząc obok drzewa na którym rosną. Indianie Mapuche (w dosłownym tłumaczeniu – Ludzie Ziemi)- lud zamieszkujący południowo-centralne obszary Chile i południowo-zachodnią Argentynę. Plemiona Mapuche żyły w czasach prekolumbijskich sąsiadując od południa z Inkami i zajmowali tereny położone obecnie na terytorium Chile. Ten niezwykły lud, nigdy nie został podbity przez wojowniczych Inków i jeszcze bardziej ekspansywnych Hiszpanów. Dzięki temu, ich państwo istniało, najpierw obok Imperium Inków, a potem obok hiszpańskiej potęgi, a później obok niepodległego Chile, aż do 1871 roku. Dopiero wtedy, armia chilijska pokonała Araukanów, jak ich nazywali Hiszpanie.
Indianie Ci, tworzyli małe rodowe grupy, które w razie zagrożenia ze strony najeźdźcy łączyły się ze sobą, by po zakończeniu działań wojennych powrócić do poprzedniej formy społecznej.
Najważniejszym w grupie, obok wodza – ojca rodu, był szaman (czarownik), który między innymi, dbał o zdrowie swoich podopiecznych.
Wiadomo od samych Indian, że do ich podstawowego pożywienia należały jagody Maqui. Zjadano je surowe lub sporządzano z nich sfermentowany napój i spożywano dla dobrej kondycji fizycznej (przeciwdziałały zmęczeniu) i umysłowej (rozjaśniały umysł i umożliwiały większą zdolność koncentracji). Przydawało się to w czasie długich i wyczerpujących polowań, w zalesionym i górzystym terenie. Oprócz tego, Mapuche używali jagód na różne problemy zdrowotne, jak ból gardła, problemy jelitowe i żołądkowe, a także na gorączkę i wychłodzenie.
Owoce Maqui „dawały” ciepło zimą oraz wytrzymałość i siłę w ekstremalnych warunkach, jakimi były, bez wątpienia wojny z Inkami, a później Hiszpanami.
Araukanie, do dziś zachowali swą odrębność religijną i kulturową.

MAQUI BERRY – NAJPOTĘŻNIEJSZY NA ŚWIECIE OWOC POD WZGLĘDEM ZAWARTOŚCI PRZECIWUTLENIACZY.

Efekty przeciwutleniające precyzyjnie mierzone wartością ORAC:

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)- Zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze (inaczej – pojemność antyoksydacyjna), wyrażona w μ mol/100g badanej próbki. 

Wykres ORAC - Maqui Berry -

Maqui Berry – ORAC


Oczywiście, układając codzienną dietę, nie należy skupiać się tylko na jednym owocu, ale nie należy również pomijać tak cennej jagody, jaką jest Maqui.

My w Polsce, nie mamy możliwości, tak jak Indianie Mapuche zrywać świeżych jagód prosto z drzewa. Mamy jednak możliwość korzystania z dobrodziejstw tej jagody pomimo tak odległego miejsca od naszego kraju, jakim jest krystalicznie czysta Patagonia Chilijska, gdzie rosną Maqui.
To wszystko, dzięki liofilizacji- bezpiecznej technologii, bez użycia jakichkolwiek chemicznych substancji i w ogóle jakichkolwiek substancji poza samymi jagodami. Liofilizacja to proces odwadniania na drodze sublimacji w niskiej temperaturze i ciśnieniu, z zachowaniem wszystkich aktywnych biologicznie składników owoców.
Jest to najlepsza metoda dostarczania roślin i ich soków bez strat bioaktywnych substancji tych roślin.
Z resztą w przypadku Maqui, badania wykazały, że suszone owoce zawierają więcej przeciwutleniaczy niż świeże.

Jagody Maqui, czy to w postaci całych owoców, czy w formie proszku (wraz z nasionkami wzbogacającymi wartości odżywcze) można dodawać do naturalnego jogurtu, sporządzając pyszny koktajl mleczny. Można je dodawać do wody i pić jak sok, albo do płatków śniadaniowych wzbogacając w ten sposób nie tylko wartości odżywcze, ale i smak takiego dania.

Życzę zdrowia i smacznego.

Comments are closed.